Sali de fitness

Sali de fitness Gym Mar Strong din Oradea

Vezi lista / ORAR

Antrenori

Traieste echilibrat si ai grija de tine... te ajutam!

Antrenori

Video

Sanatate si estetica. Sfaturi utile de la profesionisti.

Continuare
 

Culturism

Culturismul este un sport minunat care este considerat de foarte multe persoane din intreaga lume, "un mod de viata"! In multe tari din lume este poate cel mai popular sport, si aceasta datorita faptului ca are o longevitate foarte mare si poate fi practicat de orice persoana trecuta de varsta de 16 ani (mai devreme de aceasta varsta practicarea culturismului nu este indicata deoarece poate avea unele efecte negative asupra dezvoltarii armonioase a organismului).

Culturismul nu prea cunoaste limite si orice persoana care detine orice potential genetic poate practica acest sport imbunatatindu-si functionarea intre gului organism. Multi sunt de parere ca orice persoana sanatoasa din punct de vedere fizic care incepe antrenamente cu greutati, isi v-a intari sanatatea. Oricum este bine ca o persoana inainte sa inceapa practicarea acestui sport sa-si faca analizele medicale pentru a vedea in ce stare se afla.

Culturismul sportul intineririi?

Printr-o alimentatie sanatoasa (culturistii sunt maestrii in nutritie sanatoasa) asociata cu practicarea antrenamentelor cu greutati, organismul nu numai ca se dezvolta armonios, dar se mai si pastreaza in aceasi forma timp de multi ani.

Culturismul inseamna antrenament, nutritie, odihna. Cea de-a 2-a este cea mai importanta si ca principalele componente ale alimentatiei unui culturist sunt cele de origine animala bogate in proteine, sau cele precum pestele, ouale, etc. De ce ar trebui ca un culturist sa manance atat de mult?

Pentru ca in urma antrenamentului cu greutati o parte din tesutul muscular este distrus (deci imediat dupa antrenament muschiul este putin mai mic decat era inaintea antrenamentului dar noi il vedem mai mare pentru ca el este pompat cu sange) si deci un individ are nevoie de multe proteine pentru refacere dar si pentru crestere. Daca un sedentar are nevoie doar de 40-50 g de proteine/zi, un culturist are nevoie de 2 sau 2,5 g de proteine/kg corp pe zi. Adica un culturist de 80kg are nevoie de minimum 160 grame de proteine zilnic ceea ce nu se obtine asa de usor, ci prin consumarea unor cantitati mari de carne, branza, oua, lapte, fasole, mazare, si altele care includ acest macronutrient.

O ultima cerinta a culturismului ar fi buna meritata odihna fara de care nu ati avea nici-un progres. Aveti nevoie de minimum 8 ore de somn cuprinse intre orele 22:00 si 6:00. Intre orele 23:00 si 1:00 organismul se reface fizic asa ca ar fi bine ca aceste ore sa va prinda dormind.

Scurt istoric al culturismului

Heracle, cel mai iubit erou al mitologiei elene, era o intruchipare a fortei si a inteligentei, atribute ce nu puteau fi concepute separat. Marii filosofi greci au acordat o atentie sporita dezvoltarii fizice. Astfel, Platon considera ca ingrijirea corpului este o adevarata stiinta, o "sophia". Aristotel considera gimnastica indispensabila. Nu era rusinoasa vederea unui corp gol, ci vederea unui corp urat. Romanii au preluat de la greci idealul atletului ca simbol al fortei si al virilitatii, luptele de gladiatori reflectand aceasta conceptie.

Evul Mediu

Perioada in care cultivarea corpului a cunoscut un regres serios, datorat in special dogmelor care interpretau gresit principiile moralei crestine. Astfel, corpul ajunsese sa fie dispretuit, considerat opus sufletului si vinovat de toate pacatele omenesti.

Epoca moderna

Abia in a doua jumatate a secolului al XIX-lea se poate vorbi despre culturism in sensul propriu. Incepand cu aceasta perioada, evenimentele se succed cu viteza crescanda i acest sport capata recunoasterea meritata.

 

Pentru detalii va stam la dispoztie. Contactati-ne!